Air Jordan 1 Low: En retro sneaker som fortfarande är relevant, men med några mindre ändringar

För sneakerheads är det nästan som jul när en ny retroversion av deras favoritskor släpps. Det är alltid en fantastisk tid när ett nytt klassiskt par från ditt favoritmärke släpps. Tyvärr för sneakerheads fortsätter trenden att släppa gamla modeller som “nya” eller “uppdaterade” versioner att växa. Tyvärr för sneakerheads fortsätter trenden att släppa gamla mönster som “nya” eller “uppdaterade” versioner att växa. Denna praxis har blivit känd som en “vintage revival” – man tar en gammal stil och förnyar den med modern stil eller designar om den för att passa in i dagens trender (vilket är anledningen till att du förmodligen har sett så många 90-talsinspirerade looks på senare tid). Det finns många exempel som fungerar bra, men ibland känns det som om varumärken helt enkelt drar nytta av efterfrågan utan att tillföra något större värde. Det finns några bra exempel där dessa vintage-revitaliseringar faktiskt tillför något nytt och spännande som inte bara är en upprepning av tidigare design. Den senaste versionen av Air Jordan 1 Low är ett av dessa fall – men med vissa förbehåll. Låt oss ta en närmare titt på denna uppdaterade Nike-klassiker och se om du bör lägga till dem i din samling:

Vad är nytt med Air Jordan 1 Retro Low OG?

Den största skillnaden med de nya versionerna av Air Jordan 1 Low är den “retro” konstruktionen. Den här skon är faktiskt inte en retrodesign – det är en ny modell med moderna funktioner. De mest anmärkningsvärda nya funktionerna är den “retro” yttersulan, den återvunna överdelen och avsaknaden av broderi på hälen. Air Jordan 1 Retro Low OG är mer av en vintage revival än en retroutgåva och tar designmässiga ledtrådar från tidigare versioner av skon. Den har inte exakt samma utseende som vissa tidigare modeller, men den har samma anda.

En kort historia om Air Jordan 1

Air Jordan 1 kallas ofta för “Barbershop”-modellen på grund av dess likhet med frisörstolar. Designen inspirerades av en specifik barberarstol från Bull Russells gym som Michael Jordan brukade besöka. Air Jordan 1:s design inspirerades också av andra element, till exempel B-17-bombaren som användes under andra världskriget. Genom att låta överdelen se ut som strukturen på ett bombplan gjorde man att skon blev både funktionell och moderiktig. Air Jordan 1 var den första basketsko som utformades med hjälp av datorteknik och hade en ovandel av fullkornsläder, nylonnät och en perforerad tå. Air Jordan 1 var också den första skon som hade en Nike Air-enhet i sulan. Detta var en innovation som gjorde det möjligt för bäraren att känna effekten av sin landning, samtidigt som den gav dämpning. Skon var också den första som hade ett externt kolfiberstomme för torsionsstyvhet.

Varför fortsätter Jordan Brand att ge ut den här skon på nytt?

Air Jordan 1 är en av de mest populära skorna i sneakerhistorien och rankas regelbundet som en av de bästa basketskorna genom tiderna. Det finns många anledningar till varför dessa skor är så populära: Den här modellen var den första basketskon som använde Nike Air och var den första som hade en synlig luftsula (sulan var utformad för att se ut som ett basketnät). Det finns också ett enormt urval av mönster som erbjuder något för alla. Viktigast av allt är att den här skon är erkänd för sin tidlösa kvalitet. Om du tittar på bilder av basketspelare från 1980- eller 1990-talet kommer du att se Air Jordan 1:or på deras fötter. Du kommer att se samma sak på bilder från idag. Det här är en sko som kommer att kännas igen och bäras i många decennier framöver. Det är därför den här modellen har återutgivits så många gånger sedan den först släpptes 1987. Den här skon är populär, men den är också lätt att producera.